nelly3

torsdag 24. februar 2011

Elsk deg SELV!

Jeg syns det er på tide å slå ett slag for alle jenter der ute som ikke følger seg bra nok, tynne nok, pene nok ect. Det er ikke til å skyve under en stol at vi lever i en svæt kroppsfiksert verden, med reklame, modeller og kjendiser som forteller oss akkuart hvordan vi skal se ut og hva vi har å leve opp til. Alle har vel ønsket å ha like tynne bein som Olivia Palermo eller høyden til Withney Port? Eller for ikke å snakke om håret til "Serena" fra Gossip Girl? Alle jenter har som regel en eller annen man ser opp til og ønsker å være. Det er for all del bra med inspirasjon fra kjendiser, men det er jo så viktig å beholde seg selv oppi alt dette.

Jeg mener at vi jenter er alt for harde mot oss selv og ikke minst hverandre! Hvorfor vil man egentlig se ut som Lauren Conrad når man kan se ut som seg selv?Jo, for vi tror at de er så himla mye lykkeligere, vellykkede og vakrere enn oss! Vi vet ingen ting om de jentene eller hva de har å stri med, fordi tv og reklame fremstiller en så til de grader glamorisert utgave av disse jentene som egentlig er helt like oss selv... Men er det egentlig så rart at vi kritiserer- eller ønsker oss bort fra oss selv etter å ha fått slengt en sleipen kommentar fra en jente på byen? A girl does not forget a comment like that! Men husk på at det er de som må snakke negativt om andre for å fremme seg selv, er de som er usikre og selvkritiske.

Spesielt unge jenter har det ekstra vanskelig oppi all denne kroppsfikseringen og skjønnhetsverdenen vi lever i. Når man er ung og usikker er det ekstra vanskelig å la være å kritisere seg selv og andre. I slike faser av livet trenger unge jenter gode forbilder som lever et sunt liv. Ettersom blogging har tatt helt av i Norge de siste årene, vil jeg si at dette er et ypperlig middel for å fremme norske, sunne jenter som de unge kan se opp til å identifisere seg med.
Jeg kommer kun med konstruktiv kritikk i dette innlegget og det er selvfølgelig lov til å være uenig. Men jeg mener at bloggere som superpopulære "Fotballfrue" Caroline, gjør det vanskelig for mange jenter. Spesielt unge. Jeg støtter absolutt Carolines helsebevissthet. Jeg syns også at det er superbra for henne at hun er i topp løpeform og er bevisst på hva hun spiser, for dette er viktig for meg også. Men jeg mener at hun tabber seg ut ved å blogge så nøyaktig rundt dette temaet. Hun blogger om hvor langt hun løper og om hvor lite hun spiser på daglig basis, og skriver ved et tilfelle at hun føler seg som en "karboklump"??? Jeg har også reagert på mange bikinibilder hvor hun vrir seg slik at alt av knokler og bein stikker ut. Caroline, har du tenkt på hvordan signaler du sender ut til jenter ved å publisere slike innlegg? Du bidrar ikke til å hjelpe unge jenter som kanskje leser bloggen din flere ganger om dagen og som ønsker å bli akkurat som deg?

Etter alle disse meningene så vil dere sikkert vite hvorfor jeg føler at jeg har rett til å snakke rundt dette temaet og "kritisere" andre? Jeg har selv lidd av Anorexia Nervosa i mange år og er preget av dette til den dag i dag, men på et helt annet nivå. Jeg føler at jeg har blogget såpass lenge nå at det er greit å få lagt alle kortene på bordet! Jeg utviklet denne forferdelig sykdommen som 13 åring pga av et forvrengt kropps- og verdensbilde. Jeg har alltid vært glødende opptatt av mote og har alltid ønsket å bli en del av moteverdenen. Som ung jente med et sterkt ønske om å se ut som kjendisene og modellene, gjorde at jeg ikke følte meg bra nok. Jeg har alltid vært veldig inspirert av Olsen-twins, og jeg kan huske at jeg ønsket å se om som de. Jeg krøllet håret mitt slik og kjøpte liknende klær for å føle meg som de. Som en liten tynn og usikker jente, trodde jeg jo selvfølgelig at disse jentene var mye tynnere enn meg, noe som overhodet ikke var tilfellet. Det var slik mitt livs mareritt begynte. Jeg slet med dette helt frem til 17-18 års alderen. Etter flere år med terapi, behandlinger og medisinering lysnet endelig livet mitt og jeg skjønte at alt ikke handlet om utseende, og ikke minst at JEG var mer enn bra nok! Tenk at så lite som et "forbilde" er alt som skal til for å snu opp ned på en jentes liv? Tenk så utrolig skjøre og lett påvirkelige vi er i den alderen. Og da mener jeg at bloggere som "Fotballfrue" ikke hjelper til ved å i tillegg legge ut detaljer om lavkarbo-dietter, hvor lite hun spiser og hvor mye hun trener. Dette er som "mat" for anorektikere! Detaljer rundt mat, tabeller over trening, knokler og tynne mennsker, er ALT det å være anorektisk handler om. Jeg sier IKKE at Caroline er anorektiker, men jeg sier bare at hun burde tenke på leserene sine og signalene hun sender ut.

Siden vi som bloggere har så stor makt som vi har fått, følger det også med et stort ansvar over hva vi publiserer og hva vi skriver. Derfor oppfordrer jeg samtlige bloggere til å fronte og fremme en sunn blogging. Jeg tror det er viktig å skille mellom hva som er sunt og hva som er "farlig" å legge ut, ettersom leserskaren stadig blir yngre. Jeg støtter bloggere som Ulrikke Lund og Living Doll som er så åpne rundt private temaer og ikke prøver å glamorisere noen ting. De er bare dønn ærlige og all honør for det! Bare husk at livet er så uendelig mye mer enn hvordan du ser ut. Det betyr så utrolig lite i den store sammenhengen. Skal man ikke kunne kose seg med pizza og en stor pose "Candy King" på lørdagskvelden fordi det ikke er bra for oss og fordi vi kanskje kommer til å legge på oss litt? Jeg storkoser meg ihvertfall med "Candy Kingen" min, og det har jeg tenkt til å fortsette med;-)

Love I<3

11 kommentarer:

 1. Utrolig bra innlegg Ida ;) Stå på!!

  SvarSlett
 2. WOW! Utrolig bra innlegg! Takk for at du velger å være ærlig!

  SvarSlett
 3. Innlegget er lagt ut på BloggFeber.

  - Veldig bra innlegg! Fint at noen setter dette på dagsorden. Enig med det du skriver om andre bloggere og den stadig yngre leserskaren. Greit med fritt ord, men man bør veie sine ord og vurdere hva som er nødvendig å legge ut.

  SvarSlett
 4. Dette var et kjempe bra innlegg! Og jeg er veldig enig når det kommer til Caroline, hun er tynn som en strek og bildene der knoklene stikker ut sender ikke akkurat ut gode signaler til en 13 år gammel jente... kjempe flott innlegg!

  SvarSlett
 5. Takk Lene:-) Koselig å høre<3

  SvarSlett
 6. Elsket innlegget! :) Det du skriver her er så utrolig utrolig viktig, og det er så trist med de som sender ut helt feil signaler nettopp fordi det når ut og påvirker mange andre! Det burde man tenke mer over, det er jeg helt enig i. Er ikke noe galt med å spise sunt eller være i form, trener mye selv, men er noe med måten man fremstiller det på. Jeg skal passe på å tenke enda mer på dette når jeg jobber med bloggen, for det er kjempeviktig! Veldig inspirerende innlegg, og jeg er kjempeglad for å høre at det går bedre med deg nå :) Og du har selvfølgelig helt rett - alle har lov til å kose seg, og man kan være lykkelig uten å se ut som reklameplakatene! Det handler bare om hva man tenker om seg selv (som er spesielt vanskelig i de årene du nevner!), hvordan selvbilde man har rett og slett. Så man kan gjerne bruke reklameplakater og kjendiser som inspirasjon, det gjør jeg hele tiden selv! Men man må passe på å huske å skille mellom virkelighet og redigert sannhet, og selvfølgelig så må de med et ansvar også hjelpe til med dette.

  Nå skrev jeg mye merker jeg, men ble veldig engasjert av dette innlegget! :D Kjempegøy :)

  SvarSlett
 7. Takk for utrolig fin tilbakemelding:-) Det blir jeg veldig glad for. Jeg syns det er så flott med blogging og bloggemiljøet, men jeg syns at det er så viktig å veie hva man legger ut.

  Takk igjen! -I

  SvarSlett
 8. Kjempeenig! Når det gjelder Caroline, så virker det også litt som om hun fremstiller (særlig i kommentarfeltet) lavkarbo som det eneste "riktige" og at alt annet er feil, og det synes jeg faktisk er ganske farlig. Jeg prøvde selv lavkarbo for en tid tilbake, og det funket rett og slett ikke, jeg mistet alt av energi og hadde konstant vondt i hodet. For hun jeg deler leilighet med funker det kjempebra, og hun har gått ned masse, men for meg som er normalvektig og med en veldig aktiv livsstil ble det bare feil. Så jeg skjønner ikke hvor Caroline henter all energien fra. Har dere forresten sett hvordan det øker i antall kommentarer når bloggere legger ut bikinibilder? Ta f.eks Nette Nestea som nettopp har vært på ferie, jeg er sikker på at det kom inn minst 20-30 kommentarer mer enn vanlig, og samtlige går som regel ut på "åh, så pen du er, skulle ønske jeg så sånn ut" "hvordan trener du?!" "hva spiser du?" "spiser du i det hele tatt?" osv. Det er så fælt hvordan folk sammenligner seg med andre til alle døgnets tider. Dette ble kanskje en merkelig kommentar litt uten sammenheng, men, ja. Ta en titt på bloggen www.motivated.blogg.no, det vil jeg heller kalle ekte, sunne jenter som har fokus på dette å være sunn og glad i sin egen kropp! :)

  SvarSlett
 9. Takk for utrolig bra kommentar! Er så deilig å høre at det er flere som reagerer -og er enige med meg! Er helt enig med deg i det du skriver, og vi må være flinke og støtte med kommentarer til de bloggerne som faktisk fremmer sunnhet og fornuftig blogging!

  -I

  SvarSlett
 10. Dette innleggget er skikkelig bra altså!! Jeg er veldig enig i mye av det du skriver, de store bloggerne (spesielt) har faktik ett ansvar da de har mange unge lesere som forguder dem. Jeg tar meg selv i å gå innom å beundre livsstilen dere og de flotte kroppene/klærene/hårene osv selv jeg, og jeg er da en forholdsvis oppegående 23 åring, hehe. Men jeg kan ikke forestille meg hva det gjør med usikre hormonelle tenåringsjenter!

  SvarSlett